Ajuda
Un procés participatiu és una seqüència d'activitats participatives (p.e. primer omplir una enquesta, després realitzar propostes, debatre-les en trobades presencials o virtuals, i finalment prioritzar-les) amb l'objectiu de definir i prendre una decisió sobre un tema específic.
Exemples de processos participatius són: un procés d'elecció de les membres d'un comitè (on primer es presenten unes candidatures, després es debat i finalment s'escull una candidatura), pressupostos participatius (on es realitzen propostes, es valoren econòmicament i es voten amb el pressupost disponible), un procés de planificació estratègica, la redacció col·laborativa d'un reglament o norma, el disseny d'un espai urbà o la producció d'un pla de polítiques públiques.
Fases del procés
Es presenta públicament l’inici dels pressupostos participatius de joventut 2021 i es dona a conèixer el procés de participació a través dels mitjans de comunicació de l’Ajuntament de Taradell.
L’objectiu principal d'aquesta fase és que els joves d’entre 12 i 35 anys coneguin què són els pressupostos participatius, com s’hi participa i quines són les seves fases i els terminis que les acompanyen.
Qui estigui empadronat al municipi i tingui entre 12 i 35 anys podrà presentar la seva proposta a través de la plataforma Taradell Participa o presencialment a les oficines de l’Ajuntament. Per utilitzar la plataforma cal tenir més de 14 anys i registrar-se prèviament. Si hi ha qualsevol incidència, també es poden fer arribar les propostes mitjançant el correu electrònic participacio@taradell.cat
Cada proposta presentada, sigui pel mitjà que sigui, haurà de contenir la informació següent:
Nom de la persona.
Títol de la proposta.
Descripció de la proposta.
Beneficiaris principals de la proposta.
I complir amb els requisits establerts:
El projecte ha de ser, preferiblement, una inversió.
Que sigui un projecte de competència municipal.
Preferentment, que no contradigui els plans aprovats.
Que sigui realitzable i viable tècnicament.
Que sigui viable econòmicament, dins dels límits de la partida pressupostària aprovada pel Ple municipal.
Que respecti els marc jurídicolegal existent.
Que no representi costos addicionals en futurs pressupostos, llevat d’aquells resultants del manteniment ordinari.
Que doni resposta a una necessitat col·lectiva.
L’equip tècnic de l’Ajuntament analitzarà totes les propostes recollides i revisarà que compleixin els criteris establerts; validarà aquelles que compleixin amb els requisits establerts i descartarà aquelles que per contra no ho facin.
Deixant de banda els requisits generals, es descartaran aquells projectes que proposin exclusió, rebuig o insostenibilitat. S’entén per insostenibles aquelles accions que comprometin les possibilitats i necessitats de desenvolupament de les generacions presents i futures; i s’entén per exclusives aquelles accions que excloguin socialment un sector de la població.
Passat el filtre tècnic, la Comissió Informativa de les Àrees de Serveis a les Persones validarà i aprovarà el llistat definitiu de propostes finalistes, el qual es publicarà a la plataforma Taradell Participa per tal de procedir a la fase de votacions.
Les propostes validades es publicaran a la plataforma Taradell Participa i també es donaran a conèixer a través dels mitjans de comunicació habituals de l'Ajuntament.
Totes les persones empadronades al municipi de 12 a 35 anys podran participar en el procés de votació, però només aquelles majors de 14 anys ho podran fer mitjançant la plataforma Taradell Participa, tot registrant-se prèviament. Els joves de 12 i 13 anys, i tots aquells que així ho prefereixin, podran votar de forma presencial als diferents punts de votació que s'habilitaran durant aquesta fase.
La proposta més votada serà presentada a la ciutadania a través dels canals de comunicació habituals de l'Ajuntament.
S'implementarà el total dels projectes guanyadors, amb la màxima rapidesa possible, tenint en compte sobretot la disponibilitat pressupostària.
Pressupostos participatius de joventut 2021
#PressupostParticipatiuJoventut Jove, digues la teva!
Quant a aquest procés
Els joves de Taradell tenen l'oportunitat de decidir com invertir 25.000 € del pressupost municipal per al 2022
L'Ajuntament de Taradell impulsa els primers pressupostos participatius amb l'objectiu de fomentar la participació ciutadana i vincular part de la despesa municipal a les propostes dels taradellencs i taradellenques. Enguany, està adreçat els i les joves de Taradell amb la finalitat de fer-los partícips de les decisions que es prenen al municipi. Els pressupostos participatius són el mecanisme de democràcia directa que permet als ciutadans influir o decidir directament sobre els pressupostos públics, mitjançant processos de participació ciutadana.
Pressupostos participatius de joventut
Amb aquest procés de participació, els i les joves de Taradell podran proposar, debatre i decidir sobre la destinació de 25.000 € del pressupost municipal, presentant propostes i, posteriorment, votant les finalistes.
Qui hi pot participar?
Totes les persones d’entre 12 i 35 anys empadronades a Taradell.
Com es presenten les propostes?
Les propostes es poden presentar a través de la plataforma Taradell Participa a partir dels 14 anys, el correu electrònic participacio@taradell.cat o presencialment a les oficines de l'Ajuntament, a partir dels 12 anys. El termini per a la presentació de les propostes és del 4 d'octubre al 15 de novembre del 2021.
Si la proposta es presenta a través de la plataforma Taradell Participa, cal registrar-se prèviament. Si la proposta es presenta a presencialment o bé per correu electrònic particiacio@taradell.cat, s'ha de fer omplint la fitxa - Proposta Pressupostos Participatius Joventut 2021.
Com s'hi pot participar?
És un procediment que té diferents moments de participació. Es pot participar en la fase de presentació de propostes, i posteriorment, en la fase de votació de les propostes validades, on es voten les propostes que han superat el procés de validació tècnica. El sistema de votació serà a través de la plataforma Taradell Participa i en els punts de votació presencials que s'habilitaran en diferents espais del municipi. La informació relacionada amb els punts i horaris de votació presencial es publicarà a través dels mitjans de comunicació de l'Ajuntament.
Condicions de les propostes
Els projectes hauran de ser, preferiblement, inversions. En relació amb això, es considera inversió tot allò susceptible de ser una despesa feta sobre béns mobles i immobles que sigui necessària per al funcionament dels serveis públics locals i tingui una vida útil superior a un any.
Que sigui un projecte de competència municipal.
Preferiblement, que no contradigui els plans aprovats.
Que sigui realitzable i viable tècnicament.
Que sigui viable econòmicament, dins la partida pressupostària aprovada pel Ple Municipal.
Que respecti el marc jurídicolegal existent.
Que no representi costos addicionals en futurs pressupostos, llevat d’aquells resultants del manteniment ordinari.
Que doni resposta a una necessitat col·lectiva.
Es descartaran aquells que suposin exclusió, rebuig o insostenibilitat. Quant a això, s’entén per insostenibles aquelles accions que comprometin les possibilitats i necessitats de desenvolupament de les generacions presents i futures; i s’entén per excloents aquelles accions que excloguin socialment un sector de la població.
Com es voten les propostes?
Un cop tinguem les propostes validades tècnicament, es donaran a conèixer a la ciutadania a través de la plataforma Taradell Participa i pels mitjans de comunicació habituals. Els joves de 14 a 35 anys podran utilitzar la mateixa plataforma per votar les propostes que més els agradin, i els joves de 12 i 13 anys o tots aquells que així ho prefereixin, podran votar presencialment en els punts de votació que s'habilitaran. El període de votació és del 18 de gener al 15 de febrer del 2022.
Compartir